Genetik – otroligt häftigt!

Igår avslutades första delkursen i SKKs uppfödarutbildning. Genetik. Jag mindes genetik som något väldigt tråkigt. Biologi lektionerna i skolan var inte alls min kopp te. Men det här var något helt annat. Jag behövde inte råplugga cellens delar och funktioner. Det räcker med en grundläggande förståelse. Men att friska upp minnet och lära sig mer om olika anlag osv. är ju jätteskoj! Förståelsen för hur man kan påverka sin avel åt olika håll blir ju så mycket större efter den här utbildningen. Samtidigt drar man sig lite i håret – vad har jag gett mig in på!?! Det här är inga lätta saker, det vill jag lova! Men det är så skoj att sitta och titta på stamtavlor och läsa om olika hundar. Fundera ut styrkor och svagheter och försöka göra sig en bild av ärftliga faktorer. Självklart kommer man gå på nitar och säkert göra en del misstag. Men jag hoppas att jag aldrig blir naiv och blåögd eller att jag för den delen slutar ta till mig ny kunskap. Min vilja att föra vår underbara ras framåt är stor. Och jag längtar enormt efter att få se min första valpkull växa upp till olika individer – och att få se hur mina tankar blir till olika personligheter! Hur kan man INTE tycka att det är häftigt? 🙂

I kväll är det sista gången på handlerkursen (för den här gången). ÄNTLIGEN kan jag ta med mig Hiro. Hur det kommer gå är en annan femma. Han är ganska otränad just nu och dessutom tänker han bara på Aura. Hon är på 16:e dagen i löpet och luktar visst helt fantastiskt. Nu håller jag dom separerade på olika våningar i huset. Det är ett pyssel med matning, gosning och promenader. Men det fungerar. 🙂 Och tack och lov har jag min mamma som avlastar när det blir outhärdligt. <3

Nu ska jag påbörja projekt lunchpromenad!